top of page

קצת על הנפש - פוסט מדף הפייסבוק שלי

קצת על הנפש - האתר שלי אמור לעבור שיפוץ מאסיבי בקרוב... אני אומר את זה כבר תקופה וזה טיפה התעכב אבל זה באמת בתהליכים.. :) כרגע אבל, באתר הנוכחי יש חלק שתמיד כיף לי לקבל ממנו התראות ---> שאלון עצמי ברפואה סינית.

בחלק זה יכול כל אחד למלא פרטים על בעיה ממנה הוא סובל ולראות מה עוד שואלים בתשאול סיני ובאבחנה. ניתן לראות בו גם איזה תפקודים גופניים או נפשיים נוספים בודקים כדי לקבל תמונה כוללת לגבי הבעיה הספציפית.

אני, בתגובה, עובר על הפרטים ושולח מייל מפורט עם הסבר על הבעיה, כיצד רואה הרפואה הסינית אותה, טיפים ו - - כיצד ניתן לטפל.

לפני שבועיים, מילאה את הטופס בחורה צעירה הסובלת מבעיה של חרדות ופחדים כמה כמה שנים. את החלק הראשון של המייל ייעדתי להסבר קצר על תפיסת הרפואה הסינית את ה"נפש". בחלק השני כמובן התייחסתי לפרטים שמולאו על ידה לגבי מערכת העיכול, הנשימה, אורח החיים וכו'.

רציתי להביא בפניכם.ן את הקטע הראשון כיוון שהוא מסביר בצורה פשוטה יחסית - מהי נפש ברפואה סינית, כיצד היא נתפסת ומהם הגורמים לחוסר איזון בה, לבעיות ולהפרעות.

הנה הקטע -

הייי :)

עברתי על השאלון שמילאת באתר בו ציינת את הנושא הנפשי (חרדות ופחד) ואת העייפות כתלונה עיקרית.

הנה התייחסותי על בסיס מה שכתבת: חרדות פחד הם מצבים נפשיים שיוצרים הגבלה ופעילות יתר של המערכת כולה.

מעניין לראות שברפואה הסינית, הנפש היא בעצם תפקוד וביטוי נוסף של הגוף ולהפך – הגוף עצמו ותפקודו הם ביטויים של הנפש – אין בעצם הפרדה בין השניים.

מבנה הנפש ברפואה הסינית מוצג בצורה ציורית וכולל 2 אלמנטים: 1) הנפש עצמה – החלק האל-חומרי, לא מוחשי, שמייצר את הרגשות, המחשבות, האופי וכו'. 2) החלק המזין, התמציתי, הכבד האחראי לעגן את הנפש כדי שזו לא תצוף ותתפוגג.

תוכלי לדמיין כדור פורח שמוחזק ומקובע אל הקרקע ע"י חבל ויתד. אם ישתחרר היתד, יעוף הכדור ברוח ויעלם.

הנפש נפגעת בעצם בשני מצבים עיקריים – 1) כאשר קיים גורם מסוים שמפריע לנפש ומגרה אותה. אלו יכולים להיות גורמים חיצוניים כמו סביבת עבודה, אנשים וכו' או גורמים פנימיים שנובעים מתפקוד לא תקין של מערכות הגוף השונות. אכילה לא מאוזנת יכולה ליצור פגיעה במערכת העיכול שגורמת לגירוי הנפש. מצב זה נקרא לרוב "עודף" ו"חום" כיוון שיש אלמנט מסויים שמייצר תנועה עודפת במערכת. בדוגמת הכדור הפורח תוכל לדמיין רוחות חזקות שמתגברות ומעיפות את הכדור.

2) חוסר הזנה – כאשר הגוף אינו מצליח להזין את עצמו בצורה תקינה, נחלשת היכולת שלו לעגן את הנפש וזו בתורה צפה ונסחפת. איך אנחנו מזינים את עצמנו? שינה, אכילה מאוזנת, פעילות גופנית. או הן חלק מן הדרכים. אם מערכות מסוימות בגוף הקשורות להזנה שלנו פגועות, התוצאה בעצם דומה – גם אם אנו אוכלים נכון אך מערכת העיכול פגועה, נראה סימני חוסר הזנה. בדוגמת הכדור הפורח תוכל לדמיין מצב בו היתד שבאדמה אינו כבד מספיק או אינו תקע עמוק מספיק והכדור מתחיל להסחף ולגרור אותו אחריו.

כדי לטפל בבעיות הנפשיות שואפת הרפואה הסינית להתייחס לשני אגפי המשוואה.

מחד, לסלק את העודף, להרגיע את הנפש ש"צפה" לה ופועלת בצורה עודפת ולטפל במערכות אחרות אשר פגיעה ועודף בהן יוצר עומס והכבדה על הנפש. כך למשל, טיפול בעודפים במערכת העיכול יכול לתרום באופן ישיר להרגעה נפשית.

מאידך, הטיפול שואף לחזק ולהזין את המערכת ע"מ לתת בסיס יציב יותר לנפש. הנפש שוכנת בתוך הגוף, אם הגוף חלש הנפש תצוף ותתפזר. חיזוק המשכן והמערכות השונות המזינות אותנו (מערכת העיכול למשל, יכולת השינה שלנו וכו') יאפשרו עיגון טוב יותר של הנפש.

עד כאן החלק הראשון... אני אוהב את ההסבר הציורי הזה כיוון שהוא לוקח מנגנון מורכב ומסובך ומפשט אותו. הרפואה הסינית יעילה מאוד בהקניית יכולות להבנה אינטואיטיבית של תהליכים באמצעות מודלים כלליים פשוטים. ** בתמונה - נפש לא רגועה מצרף קישור לעמוד השאלון בדף הבית - הפיצו ושתפו ובואו להתייעץ! יום רגוע :) תום קישור לשאלון אבחון עצמי ברפואה סינית


פוסטים קשורים

הצג הכול

Comentarios


אנשים שקראו את זה קראו גם:
פוסטים נעוצים
ידע מקצועי
פוסטים אחרונים
ארכיון
חיפוש על פי תגיות
עקבו אחריי
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page