top of page

פיסורה - הגדרה, גורמים ואיך מטפלים

במאמר זה נדון בבעיה נפוצה ומטרידה במיוחד הגורמת לפגיעה קשה באורח החיים ולסבל מתמשך - פיסורה.

פיסורה היא חתך או קרע (מעין פצע) בפי הטבעת (בתעלה האנאלית או על העור).

כמו כל פצע, הפיסורה יכולה לגרום לכאב ותחושה מעיקה באיזור אך בשונה מפצע באיזורים אחרים בגוף להם ניתן לאפשר מנוחה, פיסורה (פצע בפי הטבעת) מהווה בעייה מטרידה במיוחד כיוון שאיזור זה אינו יכול לנוח באמת אף פעם והכאבים מחריפים בכל פעם שקיים מעבר צואה באיזור, כאשר אנו בשירותים.

הכאב מתואר לרוב כשורף או חותך ולעיתים מלווה גם בדימום על הניר לאחר יציאה.

אין יודעים בודאות מדוע מתרחשת פיסורה אך יש כמה גורמים שקשורים לרוב להיווצרותה, בין היתר - עצירות כרונית (או התאפקות), לידה, שימוש מוגזם במשלשלים, ניתוח בפי הטבעת, טראומה, מחלות מעיים שונות ועוד.

הבעיה העיקרית שנוצרת בפיסורה היא זו שבשונה מחתך או פצע במקום אחר בגוף אשר נרפא לאורך זמן, באיזור זה, מתרחשים כמה גורמים במקביל היוצרים מעגל שאינו מאפשר ריפוי:

1) כאב הגורם לכיווץ השריר - כיוון שהאיזור רגיש וכאוב, שרירי האיזור מתכווצים וגורמים למתיחת שני צידי הפצע ובעצם, פתיחה ופעירה שלו, דבר שפוגע ביכולת לתקן את האיזור בצורה תקינה.

2) זרימת דם לקויה - איזור פי הטבעת הוא איזור בו זרימת הדם, במיוחד כאשר שרירי האיזור מכווצים, אינה חזקה כמו באיזורי גוף אחרים.

3) התאפקות - בגלל הכאב נוטה המטופל להתאפק ולא ללכת לשירותים, דבר שמוביל ליציאה קשה אשר פוצעת שוב את האיזור ברגע שקורית.

מעגל הכאב בפיסורה

הטיפול הסיני

הבעיה בפיסורה נחלקת כאמור לשני גורמים עיקריים, פצע שאינו מצליח להסגר עקב כיווץ שרירי וזרימת דם לקויה שלא מצליחה להרגיע את השריר ולהזין את איזור הפצע.

בטיפול, שני אלמנטים אלו חשובים באותה המידה. יש לייצר מצב בו השרירים באיזור רגועים יותר כדי ששני צידי הפצע יוכלו להתאחות ובמקביל, לעודד את הריפוי המהיר והפחתת הכאב כדי שהשרירים אכן יהיו רגועים יותר.

אם נרגיע את השרירים אבל לא נטפל באיחוי ובכאב, הרי שלאחר היציאה הבאה בשירותים הפצע יכאב שוב והשרירים יתכווצו מחדש.

אם מנגד ננסה לזרז איחוי אך לא נרפה את השרירים, הפצע לא יוכל להתאחות ולהגליד כיוון שהוא נפער בכל פעם מחדש וצדדיו מתרחקים.

מטרת הטיפול הינה להתייחס לשני צידי המשוואה במקביל, לרכך את השרירים ולזרז את איחוי הפצע כדי לשבור את מעגל הכאב וההחמרה.

במקביל, קיים אלמנט נפשי מסויים של ללמד את הגוף "לסמוך על עצמו מחדש" בכך שהאיזור מתחיל לתפקד בצורה תקינה יותר והחשש מפני היציאה הולך ופוחת.

כיצד מתבצע הטיפול

לאחר פגישת אבחנה בה מתבצע תשאול ובה נבנית תוכנית טיפול המתבססת על חומרת/סוג ואופי הבעיה מתבצע הטיפול לרוב בשילוב של כמה כלים חשובים:

1) דיקור סיני - מחטים דקות ועדינות שמוחדרות באיזורים שונים בגוף ע"מ לייצר אפקט ולזרז את תהליך התיקון. הדיקור הסיני במקרים אלו מתבצע לרוב בידיים וברגליים, בגב התחתון וגם, באיזור המקומי של הישבן (איזור עצם הזנב). הדיקור מרגיע מאוד ויכול להפחית את המתח השרירי באיזור כמו גם לשפר את יכולת ההזנה של הגוף אליו.

2) דיקור חשמלי - אל המחטים מחברים אלקטרודות קטנות אשר מעבירות פולסים חשמליים עדינים בדומה למכשירי טנס פיזיותרפיסטים. טיפול בדיקור חשמלי משמש אותי רבות בקליניקה כאשר אני מטפל בכאב שרירי, שיתוקים או בעיות נוירולוגיות אחרות. כאן, יש לטיפול זה יכולת להרגיע בצורה טובה מאוד את השרירים המכווצים באיזור ולאפשר תחושה נוחה יותר.

3) משחות מצמחי מרפא - כמו בטיפולי כאב אחרים, גם כאן אני עושה שימוש במשחות מצמחי מרפא המעודדות איחוי של פצעים, מונעות זיהומים, מרגיעות שרירים ומשפרות זרימת דם. משחות אשר מסוגלות להקל על כאבי שרירים מכווצים ופציעות מסייעות רבות לטיפול באיזור עדין זה דווקא בגלל האפקט המשולב שלהן להרגעת שרירים ועידוד זרימת הדם המשתלב בצורה מושלמת עם הדרישה הספציפית במצב המיוחד הזה.

4) אורח חיים - חשוב בטיפול בכל מצב ובעיה אך בוודאי שכאן, כאשר תזונה, סטרס וחרדה, הרגלי יציאות וכו' מהווים את הגורם לבעיה וגם עלולים לעכב את הרפוי שלה. שמירה על אורח חיים תקין הכולל תזונה נכונה, הרגלי שתיה תקינים, שינה מספקת, פעילות גופנית מתונה וטכניקות להורדת סטרס מאפשרות רגיעה גופנית כללית, יציאות תקינות ולא קשות מידי ושיפור יכולתו של הגוף לתקן את עצמו ואלו בעצם המרכיבים שנחוצים לנו בטיפול בבעיה מסוג זה.

כמה טיפולים צריך

מאוד תלוי בחומרת הבעיה אך כיוון שמדובר במצב יומיומי, לרוב ניתן לראות שינוי תוך מספר טיפולים בודדים כאשר תהליך השיקום כולו לוקח כמספר שבועות.

האם עלי בכל זאת לראות רופא

כן. כמו בכל בעיה, כדאי תמיד לקבל מידע מכמה שיותר גורמים ובמיוחד, גורמים קונבנציונאליים. כיוון שמדובר באיזור רגיש שעלול גם להזדהם באם לא מטפלים, חשוב תמיד להיות במעקב של רופא/ה ולהבין מה ההמלצות וכיצד יש לפעול.

טיפול סיני בפיסורה - תיאור מקרה

י' בת 36 הגיעה עם תלונה של פיסורה שהתחילה לפני שבועיים.

היא ציינה שהייתה חולה ובמחלה סבלה משיעול קשה ועצירות. לאחר מכן החלה לחוש בכאבים חזקים בפי הטבעת עם כל יציאה ובבדיקה אצל רופא נאמר לה שיש לה פיסורה. הומלץ לי' לבצע ניתוח באיזור.

באבחנה הסינית חשוב לאפיין את התופעה עם מדדים שניתן לעקוב אחריהם ולכן הגדרנו את עוצמת הכאב (5 מתוך 10 לאחר יציאה) סוג הכאב (חותך במהלך היציאה ושורף לאחר מכן), כמה זמן הכאב נמשך (עד שעתיים אחרי היציאה) והאם קיימת תחושה ביום יום (תחושה של כיווץ).

מטרת הטיפול הייתה להפחית את הכיווץ השרירי באיזור ולשפר את זרימת הדם המקומית כדי לעודד ריפוי.

התחלנו את הטיפול בדיקור מערכתי + מקומי בשילוב עם חשמל עדין ולאחריו, מרחה י' משחה מצמחי מרפא על האיזור. במהלך הטיפול חשה י' שהאיזור נרפה קצת ונרגע. ציינה גם שלמחרת, במהלך היציאה הכאב פחת ל-3 ונמשך שעה בלבד.

המשכנו כך לעוד 3 טיפולים כאשר עוצמת הכאב והמדדים הנילווים ירדו בהדרגה עד שבטיפול החמישי, ציינה י' שלא היה כאב כלל במהלך היציאה או לאחריה ושהאיזור מרגיש רגוע.

היכן היא עוד מרגישה את הבעיה? במאמץ גופני ציינה י' שהיא חשה שהאיזור קצת מתכווץ, לא כואב אך הופך הדוק יותר.

המשכנו לעוד 3 טיפולים בהם עבדנו מקומית ונתנו דגש מערכתי יותר לצורך שיקום המערכת כולה.

לאחר 8 טיפולים י' ציינה שאינה חשה בכאב או בבעיה כלל, היציאות חזרו להיות סדירות והיא אינה מוגבלת בשום אספקט.

המשכנו את הטיפול לעוד מספר שבועות על מנת לטפל במצבים אחרים מהם סבלה (כאבי ראש, בעיות מחזור) וכדי לשפר את הפעילות והחוסן הגופני (גם כדי לנסות ולמנוע הישנות).

סובל/ת מפיסורה? ניתן לעזור! צור/צרי קשר בעמוד הזה, תאר/י מעט את הבעיה (איך התחיל, כמה זמן קיים וכו') ואחזור אלייך בהקדם האפשרי עם מידע נוסף.

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments


אנשים שקראו את זה קראו גם:
פוסטים נעוצים
ידע מקצועי
פוסטים אחרונים
ארכיון
חיפוש על פי תגיות
עקבו אחריי
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page