כמו קוץ ב... עקב. מהו דורבן בכף הרגל ואיך מטפלים בו?
קמים בבוקר ומפחדים לעשות את הצעד הראשון? מרגישים קוץ דוקר בעקב שגורם לכם לשנות את הצורה בה אתם הולכים?
כנראה שאתם סובלים מ"דורבן" וכדאי לכם לקרוא את המאמר הבא.
מהו דורבן?
דורבן בעקב או דורבן ברגל הוא השם העממי למצב דלקתי באיזור העקב בכף הרגל. השם הרפואי המדויק לבעיה הוא דלקת ברצועת החיתולית הכפית (רצועה הנמצאת בבסיס כף הרגל) או Plantar Faciitis. דלקת זו נגרמת ברצועה עקב פגיעה או שחיקה בה.
את הפגיעה ברצועה ניתן לחלק לשני מצבים: אקוטי וכרוני.
פגיעה אקוטית תיתכן עקב דריכה לא נכונה, פגיעה עם הרגל במשהו קשה או נחיתה לא נכונה עליה שגורמת לנזק פנימי. במקום נוצרת דלקת (כמו בכל מקום אחר בגוף שנגרם לו נזק) אך הדלקת, מסיבה כזו או אחרת, הופכת כרונית וממשיכה להוות עומס ובעיה באיזור.
המצב הכרוני מאופיין במכניקת גוף או טכניקת תנועה לא נכונה לאורך זמן. במילים פשוטות יותר - אנחנו לא הולכים נכון, עם נעליים לא טובות, לא דורכים נכון על הרגל וחלוקת המשקל שלנו לא טובה. דבר זה מייצר שחיקה ופגיעה לאורך זמן.
הפגיעה (אקוטית או כרונית), גורמת להיווצרות של מיקרו קרעים (קרעים מיקרוסקופיים ברצועה) ובעקבותיהם בעצם נוצרת הדלקת - כדי לתקן אותם. הדלקת הכרונית יוצרת רקמת צלקת מסוידת ברצועה. בנוסף, פעמים רבות קיימים משקעי סידן על עצם העקב שנוצרים גם כן מפגיעה חוזרת בכף הרגל.
הכינוי "דורבן" ניתן לתופעה על שום הגוש המסויד והקשיח שנוצר בסמיכות לעצם העקב פעמים רבות במצב
הכינוי דורבן גם מאפיין פעמים רבות את אופי הכאב – דוקר וחד בכל דריכה כאילו קוץ דורבן תקוע בעקב.
הטיפול הרגיל כולל בד"כ מנוחה והימנעות מדריכה ביחד עם משככי כאבים ודלקת. לעיתים מתבצעת גם פיזיותרפיה ולרוב מומלץ גם להשתמש במדרסים.
ממה נגרם דורבן?
אציין מספר גורמים שידועים כמקושרים לבעיה אך חשוב להדגיש כי לא לגמרי ברור מדוע באנשים מסויימים הדורבן יתקוף ובאחרים לא.
כוונתי היא שגם כאשר אותם הגורמים לבעיה מתקיימים, יהיו אנשים בהם הבעיה תתבטא ויהיו כאלו שלא.
עם זאת, ידועים מספר גורמים המקושרים כאמור עם התופעה:
השמנת יתר ועודף משקל - עודף משקל גורם לעומס על המפרקים והחלקים התחתונים של הגוף. עומס רב מגביר את השחיקה והפגיעה ברצועה ומאפיין את הפגיעה הכרונית.
עליה פתאומית ולא מתונה בביצוע פעילות גופנית - פעילות גופנית היא דבר מבורך אבל אם אדם לא מאומן ומיומן מתחיל לבצע פתאום פעילות עצימה, קיים סיכון שהוא יעבוד לא נכון ויעשה לעצמו נזק.חישבו על מישהו שאינו רגיל לבצע פעילות ופתאום, לאחר שנרשם למכון הכושר, פותח באימונים עצימים עם משקולות כבדות ללא עזרה של מדריך. ברור לכולנו שהעניין מסוכן. כך גם בעליה חדה בפעילות גופנית ללא הדרכה והדרגתיות. העומס על כף הרגל עולה והסיכון לפגיעה איתו.
נעליים לא מתאימות - בדגש על נעלי עקב, נעליים מהוות את החומה שלנו מול הזעזועים שבהליכה, בריצה ובפעילויות כף הרגל השונות. אם הנעליים לא בולמות את הזעזוע בצורה טובה עם סוליה נכונה ותמיכה הנכונה בכף הרגל, זעזועים אלו פוגעים ישירות בכף הרגל עצמה. במצב רגיל, כאשר אנחנו יחפים, כף הרגל יודעת לפזר את העומס בין חלקיה השונים ובין השרירים הרבים של הרגל. כאשר היא מוחזקת בתוך נעל בצורה לא חופשית, היא בעצם מחויבת לספוג את הזעזועים שהנעל לא סופגת (ואולי אף מייצרת אם הסוליה קשה) מבלי שיש לה יכולת לנהל אותם בצורה נכונה. הדימוי קצת קשה אבל תארו לכם מתקן חקירות בו קושרים אדם אל הכיסא כך שאין לו יכולת להגן על עצמו ובמקביל.... ובכן, מנסים להוציא ממנו מידע בדרכים פיזיות יצירתיות. אם לא היה קשור, אולי היה יכול להגן על עצמו. כך גם הרגל שלנו בתוך נעל לא מתאימה.
חוסר בפעילות גופנית ומבנה כף רגל - עליה פתאומית בפעילות גופנית ללא הכוונה עלולה לגרום לנזק כמובן אך גם חוסר בפעילות גופנית גורם להחלשות כף הרגל ולחלוקה לא נכונה של עומסים. אם מוסיפים על כך מבנה בעייתי (רגל שטוחה למשל) הגורם למדרך לא נכון, הסיכון גובר.
איך מטפלים בדורבן ברגל
הטיפול הרגיל כאמור כולל בד"כ מנוחה והימנעות מדריכה ביחד עם משככי כאבים ודלקת.
לעיתים מבצעים גם פיזיותרפיה ובמקביל, מומלץ גם להשתמש במדרסים כדי לתקן את המדרך.
קיימים פתרונות רבים שניתן להשיג גם ברשתות הפארם השונות - כריות סיליקון, רפידות שונות וכו' ע"מ להפחית עומס מהאיזור הפגוע ולאפשר לו להשתקם.
איך אני מטפל בדורבן בכף הרגל
הטיפול הסיני יעיל מאוד בתחום זה בזכות היכולת לעבוד בצורה ממוקדת על האיזור, לשפר את זרימת הדם והתקשורת בו, להפחית כאב ולאפשר תיקון נכון של הגוף.
הטיפול מאפשר, באמצעות שילוב של מספר כלים, לייצר תהליך טיפול כולל ומקיף המביא לשיקום מלא ובעיקר - למניעה וחזרה של המצב.
לאחר פגישת האבחנה בה יתברר אופי המצב (אקוטי/כרוני, קל/קשה וכו') נבנה יחד תוכנית טיפולים אשר תעשה שימוש לרוב במספר כלים עיקריים.
הטיפול יכלול בעיקר את הדיקור הסיני אשר מקדם את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף ומשפר את התקשורת באיזור, הטווינא (סוג של פיזיותרפיה סינית - טיפול במגע) המסייעת לשיפור זרימת הדם באיזור, מפחיתה נפיחות ומרככת את הגידים והשרירים, דיקור חשמלי - הפעלת גירוי חשמלי עדין על המחטים ושימוש ברטיות, משחות או מסכות למריחה של צמחי מרפא (הלקוחות ברובן מרפואת הכאב והטראומה הסינית) ע"מ לשפר את זרימת הדם המקומית ולהפחית נטייה דלקתית.
פעמים רבות, כיוון שהרפואה הסינית רואה את המטופל כמערכת אחת שלמה, ינתנו גם מרשמים של צמחי מרפא בלקיחה פנימית בשתייה ע"מ לחזק את הגוף ולתמוך בו וכדי להפחית את הנטייה להישנות וחזרה של הבעיה.
בטיפול משולבים גם תרגילים, מתיחות והדרכה כיצד לשפר את טכניקת הדריכה (המדרך) ובנוסף, לחזק את כף הרגל ולהגמיש אותה כדי לשפר את ניהול העומסים המופעלים עליה בצורה טובה יותר בעתיד.
סובלים מדורבן? צרו קשר כדי לראות איך אפשר לעזור (ואפשר לעזור מאוד!)
רוצים למנוע את הדורבן? היכנסו למאמר הבא ל-7 צעדים לצעד מושלם! - איך למנוע דורבן
Comments