top of page

חמישה צמחים שאתם חייבים שיהיו לכם בבית (ומה הקשר לסושי עכשיו)

צמחי מרפא קיימים בכל מקום. בבתי מרקחת מיוחדים בסין וגם בגינה הביתית שלנו כאן בארץ.

לצמחים רבים יש השפעות ותפקודים רפואיים ויכולים לסייע רבות בטיפול והקלה על מחלות ותסמינים.

במה לבחור אבל אם התקררתי? או יש לי כאבי בטן או שילשולים?

הידע עצום!

המטריה מדיקה הסינית - אוסף הידע אודות צמחי המרפא הסינים, מגדירה מעל 5000 צמחים או חומרים שמצויים בשימוש נפוץ יותר או פחות בפורמולות צמחי המרפא הסיניות. חלקם מצויים ממש בכל בית כתבלינים וחלקם נדירים ואף אגרסיביים מידי לשימוש ביתי ועלולים לגרום לנזק בשימוש לא נכון (כפי שתוכלו לקרוא בהערה בסוף המאמר).

מתוך כל אלפי הצמחים הללו, בואו נדבר על 5 צמחים בטוחים שאתם חייבים שיהיו אצלכם בבית.

** כדאי לקרוא את המאמר העוסק בהגדרות צמחי המרפא עפ"י הרפואה הסינית - "על טעם וריח אפשר להתווכח, אבל על טמפרטורה?" כדי להבין טוב יותר את ההגדרות שמופיעות במאמר זה.



מנטה

כולנו מכירים את הנענע החריפה או המנטה כתבלין. מסתבר שלצמח זה זנים רבים ומינים רבים. חלקם עם עלים כאלו, חלקם עם אחרים. המשותף לכל הזנים הוא החומר המיוחד - המנתול, חומר המצוי בתוך השמן הריחני של המנטה ואחראי על התחושה הקרירה והרעננה הזו שכולנו מכירים ממשחות השיניים.

בעור, בפה ועל הלשון ישנם קולטנים שאחראיים לקלוט טמפרטורה מן הסביבה. מנתול יודע להעלות את הרגישות של קולטנים אלו לקור וכך גורם לתחושה קרירה יותר בכל פעם שאנו שואפים אוויר או כאשר אוויר נוגע באזור עליו שמנו מנטול על העור (למשל במשחות סיניות לכאב).

המנטה מוכרת ברפואה העממית כצמח יעיל ביותר לכאבי בטן, בחילות, גזים, כאבי ראש והתקררות.

ברפואה הסינית נחשבת המנטה לקרירה וחריפה. לכן יעילה במיוחד למצבים ראשוניים של התקררות - אף סתום ונוזל, כאב ראש, חום וכו'.








מנטה (Bo he)

הגדרה סינית: חריפה וקרירה

מסייעת לטפל ב: שלבים ראשוניים של התקררות (כאב ראש, אף סתום ונוזל), בעיות עיכול (גזים, נפיחות, כאבי בטן), כאבי גרון ושיניים.





קינמון

גם הקינמון משמש כתבלין וגם לו יש מספר גדול של זנים ומינים. הרפואה הסינית עושה שימוש בחלקים שונים של העץ לצרכים שונים. כך למשל הקליפות של ענפים הדקים של הקינמון משמשות לטיפול בהתקררות בעוד קליפת הגזע משמשת להמרצה ושיפור של כוח הגברא בבעיות מסוימות ולחימום פנימי של מצבי קור.

ברפואה העממית משתמשים בקינמון לכאב, להתקררות וכצמח בעל יכולת אנטיבקטריאלית, ויראלית ופטרייתית. הקינמון נחשב לנוגד דלקת ולכן יכול לסייע במצבי כאב שרירי או מפרקי וכאן, מופיע בהרכבים רבים של צמחים לטיפול בטראומה ובכאב כחלק מרפואת הטראומה הסינית (עוד על רפואת הטראומה הסינית תוכלו לקרוא כאן).

כיום יש גם עדויות כי הקינמון יכול לסייע בהורדת ערכי סוכר וכולסטרול ולאזן מדדים רפואיים מסויימים אך יש צורך במחקר נוסף על הנושא.

על פי הרפואה הסינית, הקינמון (לסוגיו) הינו צמח מחמם וחריף ומתוק באופיו.

ואם קראתם את המאמר העוסק בהגדרות צמחי המרפא עפ"י הרפואה הסינית אתם כבר יודעים שמתוק - מחזק, חריף - מייזע ומשחרר ומחמם - מטפל במצבי קור.

לכן הקינמון הוא צמח יעיל במיוחד לטיפול בהתקררויות המלוות בחולשה גופנית וכאבי שרירים.



קינמון (Gui zhi)

הגדרה סינית: חריף ומתוק, חם / חמים.

מסייע לטפל ב: התקררות, כאב, חולשה, תחושת קור פנימית ועייפות, נטייה למחלות חוזרות, כאבי פרקים, דפיקות לב (פלפיטציות) ועוד.





ג'ינג'ר

ג'ינג'ר, המוכר לפעמים גם בשם "זנגביל", נחשב לאחד מן הצמחים החשובים ביותר לתחום העיכול ברפואה העממית בכלל וברפואה הסינית בפרט.

הג'ינג'ר מטפל בכאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשולים, בחילות והקאות, בחילות בהריון ועוד מצבים רבים. בנוסף, בזכות טעמו החריף, יכול הג'ינג'ר לעזור בהתקררויות, שיעולים וליחה.

ברפואה הסינית עושים בג'ינג'ר שימוש פעמים רבות כצמח "מהרמן", כזה שמווסת את פעילותם של צמחים אחרים וממתן אותה ובמקביל - שומר על הקיבה מפני ההשפעות השליליות שלהם (תפקיד דומה קיים גם לליקוריץ).

חישבו על הפעם האחרונה שאכלתם בה סושי (אם אתם אוהבים). הסושי מכיל דגים נאים שאינם מבושלים. כפי שתוכלו לקרוא במאמר על מערכת העיכול הסינית, עפ"י הרפואה הסינית, אכילה של מזון קר פוגעת בתהליך העיכול ואכן, הסושי מגיע תמיד עם ג'ינג'ר אשר שומר על הקיבה מפני הטמפרטורה הקרה של המזון ומחמם אותה כדי לאפשר עיכול טוב שלו.




ג'ינג'ר (Sheng jiang)

הגדרה סינית: חריף, חמים.

מסייע לטפל ב: בעיות עיכול, כאבי בטן, הקאות ובחילות, בחילות בהריון, שלשולים ועוד.









כורכום

תבלין מוכר מאוד, הכורכום משמש גם כצמח מרפא יעיל ועוצמתי בשני תחומים עיקריים:

מערכת העיכול - כיבים, כאבי בטן, דלקות במערכת העיכול ואף בסרטן במערכת העיכול (הוכח במספר מחקרים שנעשו על מיצוי וריכוז של החומר הפעיל הקיים בכורכום - הכורכומין)

כאב ודלקות מפרקים - כאבים כרוניים ואקוטיים, שיקום לאחר פציעה וחיזוק יכולת השיקום והריפוי של הגוף.

שמת לב שהוא דומה מאוד לג'ינג'ר? זה כיוון שהם מגיעים מאותה משפחה. משפחת הזנגוויליים.

ברפואה הסינית משמש הכורכום כצמח המסוגל להמריץ את תנועת הצ'י והדם בערוצים.

אם קראתם את המאמר העוסק בכאב ברפואה הסינית אתם כבר יודעים כי כאב נובע מתקיעות וזרימה לא תקינה. הכורכום הוא בעל יכולת טובה להניע ולשפר את הזרימה ובכך להקל על כאבים שונים בגוף - פנימיים (כאבי בטן ובעיות עיכול, כאבי חזה, כאבים בצלעות, כאבי מחזור וכו') וחיצוניים (כאבי שרירים, כאבי פרקים, טראומה וכו').

טעמו והטמפרטורה שלו מעידים על יכולתו לעשות כן - חריף (מניע ומזרים), מר (מנקז הצטברויות) וחם (בעל יכולת לטפל בקור תוקע ולהפיץ).




כורכום (Jiang huang)

הגדרה סינית: חריף, מר, חם.

מסייע לטפל ב: כאבי גוף - כאבי בטן, כאבי צלעות וחזה, כאבי מחזור, כאבי שרירים, כאבי פרקים ועוד (בשימוש חיצוני).









אסטרגלוס

נחשב לאחד מן הצמחים המוכרים והנחקרים בעולם הרפואה הסינית וכיום גם בעולם הצמחים המערביים.

האסטרגלוס הינו צמח מחזק ומטפל במגוון רחב מאוד של בעיות חולשה וחוסר עפ"י הרפואה הסינית המסורתית.

עפ"י הסתכלות מודרנית צמחית מערבית, אסטרגלוס נחשב לצמח אדפטוגני - משפר מדדים רבים המאפשרים לגוף להסתגל (to adapt) לתנאי הסביבה. בכך בעצם הוא מפחית רמות קורטיזול (הורמון הסטרס), ממריץ ומווסת את פעילותה של מערכת החיסון, מסייע בהפחתת לחץ דם ומוריד דלקת.

לאסטרגלוס שימושים רבים ומגוונים ויכולותיו הן מן הנחקרות מבין צמחי המרפא.

עפ"י הרפואה הסינית המסורתית, האסטרגלוס נחשב לצמח מתוק ומעט חמים.

מתוק - מחזק

מעט חמים - יכול להעלות את הפעילות הגופנית ללא תופעות לוואי כיוון שאינו אגרסיבי מידי בפעילותו.

הצמח אינו מוצמד לסימפטום או סימן ספציפי בו הוא מטפל והוא משמש בעיקר כצמח לחיזוק מערכתי, בדגש על מערכת העיכול.

בתוך כך הוא יכול לטפל במצבי עייפות, צניחה (צניחה של איברים), שילשולים ותפקוד ירוד של מערכת העיכול, זיעה שופעת שנובעת מחולשה, בצקות ועוד.



אסטרגלוס (Huang qi)

הגדרה סינית: מתוק, מעט חמים

מסייע לטפל ב: חיזוק גופני מערכתי, חיזוק תפקוד מערכת העיכול, מערכת הנשימה, מערכת הפצת הנוזלים בגוף ועוד.



יש עוד צמחים רבים וטובים. רפואת צמחי המרפא היא מסוגי הרפואה המתוחכמים בעולם בזכות היכולת להתאים את הטיפול והתרופה אל המטופל והמצב הספציפי ממנו הוא סובל ולא להפך - להתאים את המטופל לתרופה.

לצד היכולות המופלאות של עולם צמחי המרפא יש גם סכנות, צמחים בעלי השפעה אגרסיבית מידי וכו'. לכן חשוב להיוועץ תמיד במטפל מנוסה המבין ועוסק בצמחי מרפא ע"מ להבין כיצד יש להשתמש בצמחים בצורה הטובה ביותר.


רוצים לקרוא עוד על צמחי מרפא? עוד במאמרים הבאים.


** חשוב לציין כי במאמר זה ניתנות הגדרות ושימושים כלליים של צמחי המרפא לציבור הרחב ולשימוש יומיומי. ההמלצות אינן באות להחליף טיפול רפואי כלשהו - קונבנציונלי או אלטרנטיבי. במידה וקיימת בעיה חשוב להתייעץ עם מטפל מנוסה העוסק בצמחי מרפא ע"מ להתאים את הטיפול המתאים ביותר לבעיה לרבות מינונים, צורת לקיחה והרכב צמחים. זאת במקביל לבקרה רפואית ותהליך רפואי קונבנציונלי.

Comments


אנשים שקראו את זה קראו גם:
פוסטים נעוצים
ידע מקצועי
פוסטים אחרונים
ארכיון
חיפוש על פי תגיות
עקבו אחריי
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page