5 סימנים שמראים שאתם צריכים לטפל בגב שלכם.
למי אין כאב גב תחתון?!
אני מקווה שענית בחיוך – לי! וגם - לבחורה שבתמונה.
אם ענית - "לי" ואם זה המצב – נהדר! אך עדיין חשוב מאוד לקרוא את המאמר הקצר הזה כיוון שמסתבר שלמרבית האוכלוסיה יש או יהיה.
הנתונים מדאיגים – מעל ל-80% מהאנשים יסבלו בשלב כזה או אחר מכאב גב תחתון.
הכאב יכול להיות כרוני, מתון כזה שפשוט נמצא שם ברקע והוא יכול גם להיות התקפי-אקוטי.
להגיע פתאום, בבת אחת אחרי תנועה לא נכונה או מזג אוויר קר.
תלונה נפוצה? בהחלט! אבל לא רק כשמגיעים אל הטיפול הסיני. שאלו בסביבתכם/ן.. ראו כמה אנשים שקרובים אליכם/ן סובלים מהבעיה הזו, מתלוננים עליה ביום יום כבדרך אגב (הגב?).
"יוו כואב לי הגב, אני חייב לעמוד" "שניה רגע, אני צריכה כמה רגעים, ישבתי הרבה זמן ולוקח לי קצת זמן עד שהגב מתחמם כשאני קמה" "אני קם בבוקר והגב נעול, לוקח לי רבע שעה עד שהוא משתחר".
"אני לא יכולה להתכופף לשם, יתפס לי הגב"
"הייתי עם הנכדים בסופה"ש אז הגב שלי לא משהו".
חלק מהמשפטים מצלצלים מוכר?
למה זה קורה?
באתר שלי מאמרים רבים על כאב גב תחתון, זהו אחד מהמצבים בהם יצא לי לטפל הכי הרבה וכתבתי עליו ארוכות! יש סיבות רבות אבל אם אנו רוצים להפנות אצבע מאשימה אל עבר גורם אחד – אורח החיים שלנו.
ליתר דיוק – אורח החיים הישבני שלנו.
"אורח חיים ישבני" הוא כינוי לצורת החיים המודרנית של רובנו. כזו בה אנו יושבים רוב היום.
נהוג לחשוב שבישיבה הגב נחלש. זה לא מדויק!
אם היינו מרימים משקולת כבדה כל יום רק ביד שמאל, יד ימין הייתה נחלשת אך שמאל במקביל הייתה מתחזקת.
שרירי יד ימין היו הופכים ארוכים ומנוונים בעוד ששרירי יד שמאל, מכווצים וחזקים.
כך גם בגב!
כאשר אנו יושבים בתנוחה אחת כל היום, השרירים האחראיים להחזיקנו בתנוחה זו עובדים ועובדים קשה!
הם מתחזקים ומתקצרים מאוד ואף מפעילים לחץ על מפרקי האגן והחוליות כיוון שהם מושכים אותם לכיוונם. השרירים האחרים שלא פועלים, אלו שאחראיים על תנועות ותנוחות אחרות, נחלשים. כך מופר האיזון בכל אזור הגב התחתון והאגן וחלוקת העומסים התקינה משתנה ונפגעת.
עומס לא מותאם על אזור לא גמיש = כאב גב תחתון!
5 סימנים המעידים על כך שיש צורך לטפל במצב:
בעוד שכאב גב תחתון לרוב אינו נחשב למשהו מסוכן, הוא בהחלט מהווה נורת אזהרה שמשהו בגוף עלול להפגע.
חוסר איזון וחלוקת עומסים לא תקינה לאורך זמן שוחק את המפרקים, הרצועות, הגידים ועלול ליצור בעיות חמורות בהרבה בעתיד.
ברפואה הסינית קיים משפט: "טפל בקשה בעודו הוא קל". כאן, אנו מקבלים מגופנו כמה צ'אנסים לאורך השנים. הזדמנויות אלה קוראות לנו לעשות את הדבר הנכון ולאזן את אזור הגב והאגן.
אחרת? המצב יחמיר ואנו עלולים לפתח מצבים קשים מאוד כמו גם להחלש ולצמצם משמעותית את יכולת התנועה שלנו.
אלו הם 5 הסימנים.
קשיון שרירים בבוקר – כשקמים בבוקר הגוף אמור להיות רגוע ונינוח. אם את/ה קם/ה מהמיטה והגב מרגיש נעול זה סימן שמשהו בו, באורח החיים או בסביבת השינה לא בסדר. בין אם הדבר נובע מעבודה ממושכת בישיבה (נהיגה, עבודה מול מחשב), בין אם נובע ממזרן לא מתאים (חשוב לבדוק). חיזוק והגמשה של שרירי הגב ע"י טיפול בהם + פעילות גופנית נכונה יסייע רבות לריכוך האזור והפחתת הנוקשות. מדדו כמה זמן לוקח לגב להיפתח בבוקר ומה עוזר לו (מקלחת חמה לדוגמא). בצעו תרגילים (למשל את המדריך המצולם לגב התחתון שבאתר) ועקבו אחר המצב. במידה והמצב אינו חמור, אתם אמורים לראות שיפור תוך כמה ימים – שבועות בפרק הזמן שלוקח לגב להיפתח. אם תתמידו, תראו שהמצב נעלם לחלוטין ובנוסף לכך, שעוד דברים בבריאותכם וביכולת התנועה שלכם משתפרים.
חולשה וחוסר גמישות בגב – אם אתם מרגישים שהגב אינו יכול לשאת אתכם. אם אתם מרגישים שיש תנועות שאינכם יכולים לבצע. הדבר יכול להראות על חוסר איזון רציני באזור הגב והאגן בו יש לטפל! תרגילים, טיפול בדיקור סיני, כוסות רוח וכו' הם חלק מהאמצעים אך יש לעשות זאת כתהליך ולא כמשהו של "פעם ב...". מצב כזה אינו מצריך הרפיה ושחרור אחת לכמה זמן. מצב שכזה מצריך כבר טיפול שיתקן את חוסר האיזון וימנע החמרה ופגיעה בשלד.
חולשה ברגליים והקרנות כאב – בין אם כל הזמן ובין אם לאחר ישיבה ממושכת, הליכה או כל תנוחה אחרת. אם אתם מרגישים הקרנה לרגליים או חולשה בהן, המצב בגב (במידה והמצב אכן מגיע מהגב) קשה יותר ומצריך בדיקה וטיפול כמה שיותר מהר. מעבר לבדיקה אצל רופא – החשובה תמיד, חשוב להיוועץ במטפל/ת ברפואה סינית ע"מ לבנות תוכנית טיפול ושיקום עבור הגב. חשוב לציין שחולשה או הקרנה ברגליים אינה רק עניין שלדי חולייתי! מדובר בלחץ על העצב – כן. אך לעיתים הלחץ מגיע ממקור שרירי. טיפול נכון יאזן את השרירים באזור ואף יוריד עומס מהשלד. כך ימנע המשך והחמרה של המצב.
כאב שמחמיר בקור או התקף כאב חזק כתוצאה ממזג אוויר או סביבה קרה – אם הכאב מחמיר בקור אזי, עפ"י הרפואה הסינית, קיימת בעיה ביכולת של הגוף להזין ולחמם את האזור. קור תוקע את התנועה וגורם לכיווץ. כיווץ עלול להגביל את יכולת התנועה ולגרום לתקיעות חזקה יותר. כל אלו פוגעים ביכולת של הגוף להזין את המקום וכך המעגל נשאר סגור. בטיפול ניתן לפתוח ולחמם את האזור, לחזק אותו ולרכך אותו ע"מ ששינויי מזג האוויר לא ישפיעו עליו. החשש בהמנעות מטיפול הוא שבכל שינוי מזג אוויר המצב יחמיר עוד קצת ועוד קצת וכך, לאחר כמה שנים וכמה חורפים, יתפתח מצב קשה יותר, תקוע מאוד וסגור וכזה שעלול להעמיס מאוד על האזור ולהקשות על אורח חיים תקין ללא כאב.
כאב חדש וחד – נשמע טריוויאלי אך אנשים רבים מעדיפים לחכות שהכאב יעבור במקום להתייחס אליו ולטפל בו. זו כמובן פרקטיקה שיכולה להיות נהדרת באם הכאב אכן פוחת ונעלם תוך מספר ימים אך אם הוא נמשך מעבר לכך, מחמיר ומגביל מאוד, חשוב מאוד לאבחן ולטפל בו כמה שיותר מהר! זכרו – כאב חד וחזק מראה על נעילה חזקה של האזור. הגוף נועל אזור לרוב כדי להגן עליו כך שככה"נ הייתה שם פגיעה עליה הגוף מנסה לגונן. חשוב להבין בדיוק על מה מדובר ולטפל במצב כדי למנוע את המשך הפגיעה. חשוב מאוד גם בשלב זה להניח לעבודה! לנוח ולאפשר לגוף לרפא את עצמו. בעייה נפוצה בה אני נתקל בקליניקה היא עם מטופלים שלאחר התקף גב קשה לוקחים משככי כאבים חזקים רק כדי להגיע בכל זאת לעבודה. הגוף נפגע ככה"נ בדיוק מהתנהלות זו, הוא נעל כדי לסמן באגרסיביות שיש להפסיק, לפחות לזמן מה עם העומס שקיים בעבודה. לקחת משככי כאבים ולחזור לאותה הפעילות היא משהו מסוכן שעלול להחמיר מאוד את המצב.
לסיכום:
כאב גב תחתון – כולנו מכירים. מצב שיכול להיות אקוטי וקשה, או כזה שמתגנב אלינו באיזשהו שלב בחיינו ואנו לומדים לחיות איתו כי – "לכולם יש" ו"זה הגיל".
אז – זה לא הגיל ולא לכולם חייב להיות. בטח לא לך.
פעילות גופנית נכונה, תרגילים הפועלים על חיזוק + הגמשה של הגב ואיזונו וטיפול מתאים יכולים לסייע רבות למגר את הבעיה ולמנוע החמרה שלה בעתיד.
טפלו בקשה בעודו הוא קל.
להתייעצות ומידע נוסף לגבי כאב גב תחתון - צרו קשר.
תום רוטנברג 0506.818590
Comments