top of page

כאב גב תחתון - כל מה שצריך לדעת על..

בין אם מרגיש תפוס ומכווץ בבוקר ומצריך רבע שעה עד שמפשיר ובין אם תוקף בפתאומיות ונועל את התנועה שלנו להמשך השבוע.

בין אם קיים כבר שנים כמעין רגישות וחוסר נוחות או כואב מאוד ומקרין עד לאצבעות הקטנות של כף הרגל.

כאב גב תחתון הוא תופעה וכזו שמטרידה לפחות 80 אחוז מהאוכלוסיה בשלב כזה או אחר של חייהם. החדשות הטובות לגבי גב תחתון? במרבית המקרים זה עובר מעצמו תוך כמה ימים עד כמה שבועות.

החדשות הרעות? אם קרה, זה עלול לחזור וחשוב לעבוד בצורה נכונה ע"מ למנוע זאת.


מהו כאב גב תחתון

כאב גב תחתון מתייחס לכאב חדש או כזה שקיים כבר זמן מה במורגש באחד או יותר מן האיזורים שנתפסים יחד כ"גב תחתון - איזור המותן, איזור החגורה ואיזור הישבן.

כאב גב תחתון יכול להיות חד צידי (כאב גב תחתון בצד ימין או כאב גב תחתון בצד שמאל), או מרכזי (כאב שמורגש בעמוד השדרה).

הוא יכול להיות מקומי (באחד או יותר מן האיזורים הנ"ל) או מקרין (כאב גב תחתון שמקרין לרגל או למפשעה).

בנוסף, כאבי גב תחתון יכולים להיות כרוניים מאוד ולהציק במשך חודשים או שנים רבות או להיות אקוטיים ולהופיע כהתקף חריף, חד ופתאומי.

כאב גב תחתון כאמור היא תופעה נפוצה ממנה יסבול אחוז גדול מאוד מהאוכלוסיה. הסיבה העיקרית לכך היא אורח החיים שלנו שמביא עימו מגוון רחב של דרישות חדשות מגופנו. כאלו איתן לא היינו צריכים להתמודד בעבר.


התסמינים (סימפטומים) של כאב גב תחתון

כאב גב תחתון יכול להופיע במקומות שונים עם תסמינים שונים, הכל תלוי מקרה וגורם.

עם זאת, קיימים כמה תסמינים אופייניים:

  1. כאב מקומי דוקר וחזק - משלב לרוב מוגבלות בתנועה ומחמיר בתנועות מסויימות. לעיתים בעקבות מתיחה או תנועה לא נכונה שגורמת לגב להתפס בצורה חזקה (מתיחה או קרע קטן בשריר)

  2. הקרנה - תחושת הקרנה של הכאב מהגב אל הישבן, הרגל או המפשעה והבטן. יכול להצביע על לחץ וצביטה של העצב (אישיאס)

  3. שריפה - תחושת שריפה באיזור ולפעמים גם אודם ונפיחות (יכול להצביע על דלקת אקוטית)

  4. כאב עמום ונוקשות - כאב עמום ונוקשות שמופיעה לרוב בבוקר או לאחר מנוחה.

  5. מגבלה בתנועה - תסמין שמאפיין מצבים כרוניים או אקוטיים. מגבלה וקושי לבצע תנועות מסויימות.

הכאבים יכולים להיות מוקלים בתנועה או במנוחה, בחום או בקירור.


הגורמים והאבחנות השונות לכאב גב תחתון

כאב גב תחתון יכול לנבוע מגורמים רבים - גופניים ונפשיים. הגורמים נעים מתפיסות וכיווץ שרירים פשוט באיזור הגב התחתון ועד לבעיות כלייתיות.

עם זאת, ניתן לומר כי מרבית כאבי הגב התחתון נכללים תחת ההגדרה של בעייה אורטופדית ובה הגורמים העיקריים הם: כאבי שרירים ותפיסות, פריצות או בלטי דיסק עם דלקת בעצב, דלקת או פגיעה בשרירים ולחץ על העצבים באיזור, בדגש על העצב הסכיאטי (סיאטיקה).

על חלק מן הגורמים ניתן לקרוא באתר במאמרים הנוספים בו (מהי פריצת דיסק ומה ההבדל בין בלט דיסק לפריצת דיסק, שרירי ליבה וכו')


הסיבות לכאב גב תחתון

כאמור יש גורמים רבים שמייצרים את כאב הגב התחתון אך מדוע בכלל הם מתרחשים?

מדוע שהשריר יהיה מכווץ או מודלק, מדוע מתרחשת סכיאטיקה או אישיאס?

עיקר הבעיות של הגב התחתון קשורות לאורח החיים שלנו כיום.

באורח החיים ניתן להתייחס בעיקר לכמה אלמנטים עיקריים:

  1. אנחנו לא זזים מספיק - או יותר נכון, אנחנו יושבים רוב היום. אורח החיים שלנו הוא אורח חיים ישבני (מלשון לשבת). אנחנו יושבים בתנוחה אחת שעות רבות (אם מול מחשב או אם בנהיגה). חישבו על מצב בו כל יום הייתם צריכים לעמוד על רגל ימין. רק על רגל ימין למשך שעות רבות. מה היה קורה? בסופו של דבר רגל ימין הייתה מתחזקת עוד ועוד עד למצב בו השרירים היו מכווצים וקצרים. רגל שמאל לעומת זאת הייתה נחלשת והופכת רפויה. הגב התחתון שלנו נמצא במצב דומה. בשביל לשבת מול המחשב, שרירים מסויימים האחראיים על מנח גוף זה עובדים. אחרים האחראיים על תנועות אחרות, מנחים אחרים או מצבים אחרים אינם עובדים. השרירים שעובדים הופכים מכווצים מאוד כיוון שהם עובדים במשך שעות רבות בעוד שאלו אינם עובדים נחלשים והופכים רפויים. כך נוצר מצב בו הגב יוצא מאיזון, העומס שמופעל על המפרקים והחוליות אינו מחולק בצורה שווה והדבר גורם לנזק מתמשך.

  2. סטרס - סטרס ומתח נפשי הם האחים הקטנים של הבהלה הפתאומית. כאשר אנחנו נבהלים, גופנו מתכווץ באחת ואז נרגע לאט לאט. חישבו על הפעם האחרונה שמשהו נפל בחוזקה על הרצפה או שצליל חזק הקפיץ. בסטרס קורה דבר דומה, הגוף מתכווץ, אך אם בבהלה הגוף מתכווץ לרמה של 10 ואז משתחרר שוב לרמה של 0, בסטרס הגוף מתכווץ לרמה של 4 ונשאר שם פשוט לאורך זמן. בהלה פוסקת ברגע שנגמר הארוע או כשאנו מתעשתים. סטרס לעומת זאת, אינו פוסק כיוון שהוא לרוב מלווה מצב קבוע בחיינו (חיי משרד שוחקים, דדליין וכו'). כך נוצר מצב שהשרירים בגופנו דרוכים כל העת במינון לא גבוה לאורך זמן רב ואינם נרגעים.

  3. חוסר שינה - בשינה קורים שני דברים עיקריים מבחינת הרפואה הסינית. האחד, הגוף והנפש נרגעים, השרירים נרפים והעומס שהצטבר במהלך היום מתפוגג. השני, הגוף מזין את עצמו, מזרים חומרי הזנה ותמצית אל השרירים והרקמות השונות ומתקן אותם. רובנו סובלים ממחסור חמור בשעות שינה. אני רואה מטופלים רבים בקליניקה שמדווחים על "לילה מלא" הכולל מקסימום 6 שעות שינה (ולעיתים גם הן מופרעות עקב ילדים, קימה לשירותים בלילה או סתם התעוררויות). לגופנו אין זמן מספק להחלמה ושיקום נזקי היום ולאורך זמן, הנזק מצטבר ומייצר פגיעה משמעותית.

  4. תנועה לא נכונה או מותאמת - הקיצוניות והעומס בעבודה בעולם המודרני מקבילים פעמים רבות לקיצוניות ולעומס בשעות הפנאי. סוגים רבים של פעילויות גופניות אינטנסיביות הפכו לטרנד ואנשים רבים מבצעים אותם בצורה אדוקה. עם זאת, יש לזכור כי פעילויות מסויימות עלולות, במקרים של כאבי גב תחתון או חולשה, להוות גורם בעייתי נוסף שמעמיס על הגוף ומוציא אותו מאיזון. ריצה, רכיבה מאומצת על אופנים או משקולות בחדר הכושר יכולים להיות אימונים נהדרים אך בו בעת עלולים לפגוע בגב התחתון ולייצר נזק. כאשר אנו רוצים לשמור על הגב התחתון ולתרום לאיזון שבו, עלינו לשלב פעילויות שעובדות על חיזוק השרירים והגמשתם ובדגש על שרירי הליבה שלנו. מנסיוני, יוגה, פילאטיס, צ'י קונג ואומנויות לחימה יכולות לחולל פלאים עבור אנשים הסובלים מכאב.


הסוגים השונים של כאב גב תחתון

בקליניקה אני נוהג לסווג את כאב הגב התחתון עפ"י כמה מאפיינים שיעזרו לבנות תוכנית טיפול נכונה.

מאפיינים כמו זמן הופעה, מיקום, מיקום ההקרנה, סוג המגבלה בתנועה וכו' מסייעים להבין בדיוק איך יש להתייחס לכאב וכיצד לטפל בו.

לדוגמא: 1) זמן הופעה - אקוטי (התחיל ממש בזמן האחרון), כרוני (קיים כבר חודשים או שנים רבות), מופע אקוטי במצב כרוני (קיים שנים רבות אך כרגע יש התקף חריף)

2) מיקום צד - כאב גב תחתון בצד שמאל, כאב גב תחתון בצד ימין, כאב בעמוד השדרה

3) מיקום גובה - כאב גב תחתון מותני, כאב גב תחתון בישבן, כאב באיזור החגורה.

4) סוג הכאב - כאב דוקר, כאב מקרין, כאב עמום, כאב שורף

5) הקרנה - לאורך החלק הקידמי של הרגל, לאורך החלק האחורי, לאורך החלק הצידי, הקרנה אל הבטן והמפשעה וכו'.


על בסיס המידע הנ"ל, קל יותר להבין מהו המצב הגופני שהביא לכאב וכיצד יש לגשת אליו.

למשל, כאב כרוני עם התקף אקוטי שמקרין לאורך החלק הצידי של הרגל בצד ימין יכול לרמז על חוסר איזון שרירי ארוך טווח באיזור שגרם להחלשותו ויצר מסיבה כזו או אחרת לחץ על העצב הסכיאטי (אישיאס).


איך מטפלים בכאב גב תחתון - קונבנציונאלי ורפואה סינית

הטיפול הקונבנציונאלי נקבע על בסיס ההתרשמות ו/או האבחנה של הרופא המטפל. הטיפול במקרים קלים יחסית משלב לרוב המלצות למנוחה, פיזיותרפיה ומשככי כאבים בעוד במקרים קשים יותר מומלץ לפעמים על זריקות או ניתוח.

מטרת הטיפול לרוב היא להפחית את הכאב והדלקת ולהרפות את הכיווץ השרירי.


הטיפול הסיני עובד בצורה מעט שונה ומנסה בעצם לעזור לגוף לתקן את עצמו בצורה מלאה כדי לדאוג שהמצב גם לא יחזור.


הנחת הייסוד היא שקיימת תקיעות ופגיעה ביכולת של האיזור לתקן את עצמו ושיש לגרות את תהליך התיקון ע"י הטיפול.

הטיפול הסיני שואף אם כן להשיב את האיזון לאיזור ע"מ שחלוקת העומסים תתבצע בצורה תקינה. הטיפול פועל בשביל לאתחל את תהליך התיקון הגופני, לתמוך בו, לשפר את התקשורת וההזנה באיזור, להרגיע, לשחרר ולתקן את השרירים והרקמות הפגועות.


במצב אקוטי מתמקד הטיפול בהרגעת השרירים והפחתת הכאב, שיפור זרימת הדם המקומית ופתיחה הדרגתית של טווח התנועה.

במצבים כרוניים יותר יעבוד הטיפול על שיפור התקשורת וההזנה של הגוף את השרירים באיזור, חיזוק ושיפור פעולת השרירים והגדלה של יכולת התנועה והתפקוד.

כלי הטיפול הסיניים שבשימוש בטיפול בכאבי גב תחתון פועלים בדיוק על נקודות אלו.


איך עובד הטיפול הסיני? באילו כלי טיפול משתמשים לטיפול בכאבי גב תחתון?

ישנם מספר כלים עיקריים שבשימוש למצבי כאב גב תחתון.

הדיקור הסיני

שימוש במחטים דקות ועדינות המוחדרות אל נקודות בגוף להן יש השפעה רפואית עפ"י המודל הרפואי הסיני.

הדיקור מגיע לנקודות מפתח בשרירים הבעייתיים, משפר בהם את הזרימה והתקשורת, מרפה אותם ומעורר בהם את תהליך התיקון.

כחלק מהדיקור לפעמים נעשה שימוש בדיקור חשמלי (אלקטרו-אקופנקטורה) - גירוי חשמלי עדין בנקודות דיקור מסוימות ע"מ לשפר את תפקודן ולשכח כאב.



טווינא - פיזיותרפיה סינית

עבודה מנואלית שמשלבת מספר רב של טכניקות במטרה לפתוח את איזורי הכאב, לרכך את השרירים ולהרגיעם, להמריץ את זרימת הדם ולהגדיל את טווח התנועה.

הטווינא נחשבת לאחד מן הטיפולים היעילים ביותר לכאב גב תחתון ונעשה בה שימוש נרחב בקליניקה.




כוסות רוח

כוסות רוח - כלי עיקרי במלחמה בכאב הגב התחתון

לפני הצגת כלי טיפול זה אציין את הנתון הבא: בשנים האחרונות טיפלתי באלפי מקרים של כאב גב תחתון.

עבדתי על פריצות דיסק קשות, היצרויות בין החוליות, שברים בחוליות או שרירים תפוסים.

במעל ל-95% מהמקרים נעשה שימוש בכוסות הרוח, כחלק מן התהליך הטיפולי.

עם כל פשטותו, כלי טיפול זה הוא מהיעילים ביותר שעבדתי איתם בטיפול בכאבי גב תחתון.


כוסות הרוח הן טיפול עממי שקיים כמעט בכל תרבות על פני כדור הארץ. מקורן הולך אחורה אלפי שנים לתקופת סין הקדומה, מצרים, פרס וכו'.


כוסות הרוח מבוצעות במספר טכניקות בקליניקה אשר משפרות את זרימת הדם המקומית, מרפות ומרגיעות כאבים בשרירים, פותחות היתקעויות ואיזורים בהם קיימת הידבקות מסוימת.

הטיפול יעיל מאוד, אינו כואב ומייצר שינוי אמיתי וארוך טווח בתפקוד האיזור.



תנועה וצ'י קונג (צ'י גונג)

אני, באופן אישי, מגיע מתחום אומנויות הלחימה הסיניות ואף משמש כמורה בתחום. לכן תנועה מהווה חלק מרכזי בטיפולים אותם אני מקיים בכלל ובפרט כאשר מדובר על כאבי גב תחתון.

בכל שלב של הטיפול ולכל בעייה יש להתאים סט תרגילים שונה אשר יעבוד על המצב בהתאם ליכולות הגוף באותו הרגע.

תנועה מלווה את התהליך לאורך כל הדרך ומאפשרת את השיקום המלא והאמיתי - טווח תנועה מלא, שרירים חזקים וגמישים ותחושת חוזק ואיזון.


חבישות צמחי מרפא, מישחות ומיסכות

צמחי המרפא הסיניים מהווים את הבסיס העיקרי לכל הרפואה הסינית ב-5000 השנים האחרונות. ספרי הצמחים מפרטים מעל ל 7000 צמחים וחומרים אשר מצויים בשימוש רפואי למגוון עצום של מחלות ובעיות שונות.

דווקא בתוך תחום אומנויות הלחימה, קיבלו צמחי המרפא שימוש נוסף והוא הפיכתם למישחות, מיסכות או פלסטרים מיוחדים לחבישה אשר מונחים על האיזור הפגוע ומאיצים את תהליך התיקון והשיקום בו.

חבישות צמחי מרפא מבוצעות בסין לפציעות וכאבים - שברים, נקעים, דלקות פרקים וגם לבעיות שרירים, תפיסויות, מתיחות, קרעים וכאב.

השילוב של צמחי המרפא ביחד עם הכלים האחרים מאפשר טיפול מלא ונכון יותר אשר נותן בקרה על תהליך הטיפול ומאיץ את השיקום והתיקון.


מעבר לכלים אלו אשר לרוב משולבים בכל טיפול ניתן למצוא כלים נוספים כמו המוקסה (טכניקת חימום), צמחי מרפא בלקיחה פנימית (לרוב לחיזוק מערכתי של הגוף) ועוד.


האם זה עובד

כן!

כאב גב תחתון אינו גזירת גורל, בטח לא הסוג הכרוני. הוא ניתן לטיפול ובתהליך נכון יכול להעלם לחלוטין לשנים רבות ובכלל.

הטיפול ברפואה הסינית או בדיקור סיני לכאב גב תחתון ידוע ומוכר כאחד מן הטיפולים היעילים ביותר לכאב גב תחתון ואף נכלל כטיפול אפקטיבי מוכח ברשימת המצבים הרפואיים והמחלות שהגדיר ארגון הבריאות העולמי להם יעיל הדיקור.

הגוף מסוגל לשקם את עצמו ולהשיב לעצמו את האיזון עם הכוונה וטיפול מתאימים, גם במקרים אקוטיים קשים וגם במקרים כרוניים רבי שנים.

מנסיוני האישי, הן כמטופל עם בעיית גב והן כמטפל, אני יכול להעיד כי באמצעות הטיפול ניתן להקל ולפתור מצבים רבים מאוד של כאבי גב תחתון, קלים וקשים כאחד, וכי הטיפול עושה זאת בצורה נכונה, מותאמת, נטולת תופעות לוואי או סיכון ויעילה ביותר.

זכורים לי מקרי כאבי גב תחתון בהם טיפלתי בספורטאיות, בעובדי הייטק, בנשים לאחר לידה אשר מרימות את התינוק בלילה ובמבוגרים שתנועתם מוגבלת.

מפריצות דיסק חמורות עם דלקת והקרנה אל הרגל ועד לתפיסות כרונית בשרירים עקב חולשה שלהם. מהיצרות במרווחים שבין החוליות, שברים בחוליות ועד לתנועה לא נכונה ש"תקעה ותפסה" את הגב.

זה אמנם תהליך, זה אמנם יכול לקחת זמן (בטח במצבים קשים וכרוניים) אך ברוב המוחלט של המקרים, ניתן בהחלט לעזור!


תיאורי מקרה

למעוניינים בקריאה נוספת, במאמרים הבאים מפורטים מקרים בהם טיפלתי בסוגים שונים של כאבי גב תחתון. ניתן לראות במאמר את תהליך הטיפול החל מקבלת המטופל/ת, תהליך האבחנה והסיווג של הכאב, הטיפול עצמו (הכלים שבשימוש, דיווחי המטופל וכו') וכמה זמן נמשך התהליך.

טיפול בכאב גב תחתון משריר תפוס - בקרוב

טיפול בכאב גב תחתון - בקרוב





אנשים שקראו את זה קראו גם:
פוסטים נעוצים
ידע מקצועי
פוסטים אחרונים
ארכיון
חיפוש על פי תגיות
עקבו אחריי
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page